Yeşil Akademi Platformu hayata geçti
Avrupa Birliği’nden destek alan Sürdürülebilir Diyalog (Continued Dialogue, Closer to Europe) Projesi’nin Ideathon etkinliği ve kapanış toplantısı Karşıyaka Belediyesi Kolektif Girişimcilik Merkezi’nde gerçekleştirildi. 28 saat süren IDEATHON’a (Fikir maratonu) katılarak projeleri ile fark yaratan gençlere ödülleri kapanış toplantısında takdim edildi. Proje ile ; Enerji ve Çevre konularında gençlere yönelik dijital bir bilgi sağlama platformu olan Yeşil Akademi oluşturuldu.
Birleşmiş Milletler’in 17 Küresel Amacı arasında yer alan , Sorumlu Üretim ve Tüketim, İklim Eylemi, Sudaki Yaşam, Karasal Yaşam konularında farkındalık yaratmak üzere fikirler üreterek projeler geliştirdiler. Ideathon etkinliğinde İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ilham veren konuşmaları ile gençleri motive ettiler.
Ideathon sonunda gerçekleştirilen kapanış toplantısına Hayat Boyu Öğrenme Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği Derneği Genel Sekreteri Aygün Pakyürek, Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Perihan Öztürk, Renac gGmbH Proje Koordinatörü Gerhard Rauch, Osrodek Badawczo Edukacyjny w Zielonowie (OBEZ) Başkanı Katarzyna Hadas, Avrupa Birliği Başkanlığı İzmir Temsilcisi Ceyhan Çiçek, Karşıyaka Belediye Başkanvekili Atilla Baysak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Prof. Dr. Burhan Suat Çağlayan ve çok sayıda akademisyen katıldı.
Kapanış toplantısında ilk konuşmayı yapan HBODER Genel Sekreteri Aygün Pakyürek; Sivil Toplum Diyaloğu Hibe Programı’nın Beşinci Dönemi kapsamında yürüttüğümüz Zero Karbon Point projesi ile Karşıyaka’da Sıfır Karbon Noktası Eğitim Merkezi’ni kavramsal ve fiziksel olarak inşa ettik. Bu merkezde uygulanmakta olan iklim değişikliği ve yenilebilir enerji eğitimlerini bir üst seviyeye taşıyarak dijital alanlara aktarmaya ve yaygınlaştırmaya karar verdik. Proje kapsamında İzmir ve Berlin’de gerçekleştirdiğimiz toplantılar, eğitimler ve çalıştaylar ile 15-18 yaş aralığında 340 birey için fiziksel ve çevrimiçi hareketlilik yarattık. Gençlerimizi uzmanlarla bir araya getirerek kendi istek ve ihtiyaçlarına uygun bir bilgi sağlama platformu tasarlamalarını sağladık. “Yeşil Akademi” adını verdiğimiz platformda; İklim, Orman, Yenilebilir Enerji, Enerji Verimliliği ve Döngüsel Ekonomi ana başlıklarında videolar, sunumlar, dokümanlar yer almaktadır. Mevcut içeriklerin gençlerin eğitimleri için destekleyici ve güncel kaynak sağlaması planlanmış, platform ile gençlerin eğitim kapasitelerini geliştirmeleri ve kariyer hedeflerinde yeşil işlere yönelmeleri hedeflenmiştir. Ulusal ve uluslararası paydaşlar için aynı zamanda bir iletişim kanalı olarak görev yapacak platformun Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki sürdürülebilir diyaloğa katkı sağlamasını bekliyoruz.” dedi.